pondělí 20. ledna 2014

Snídaňové banánové muffiny

Snídat se snažím bezlepkově, protože to prosípívá mému žaludku, ale občas taky udělm výjimku :) Muffiny jsou prostě parádní vynález, a to především díky své variabilitě, a taky se mi líbí, že jsou v papírových košíčcích, je to takové celé hygieničtější a estetičtější :)


Co vlastně znamená výraz "snídaňové" muffiny? Jelikož tyhle byly primárně určeny na snídani, snížila jsem obsah cukru, aby to nebyl dezert, ale výživné jídlo. Přidala jsem ovesné vločky (tolik potřebná vláknina, hlavně po ránu), a taky chia semínka, zdroj energie.

Ingredience:
1 rozmačkaný banán
1 vejce
2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany
2 lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
2 lžíce cukru muscovado (nebo medu nebo javorového sirupu)
2 vrchovaté lžíce ovesných vloček
60 ml řepkového oleje
1-2 lžíce oříškového másla (nemusí být)
100 g mouky (špaldové, celozrnné, nebo případně bezlepková mouková směs)
1 lžička bezfosfátového prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
půl až tři čtvrtě lžičky skořice
1 lžíce kokosu
1-2 lžíce chia semínek


Smíchejte mokré suroviny, cukr, vločky , kokos a chia semínka. Přidejte směs suchých surovin (mouka, kypřicí prášek, soda, skořice). 


Pečte na 180° asi 23 minut. 



2 komentáře:

  1. Tak ty musím někdy vyzkoušet! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, doporučuju! Není to úplně mega zdravá snídaně, ale člověk si musí někdy dopřát že :)) většinou je dělám když mám přezrálé banány, které už bychom jinak nesnědli :)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla