Následující recept je hodně adaptovaná verze receptu z blogu Gluten Free Goddess. Věřím, že originální recept je výborný, ale k některým moukám momentálně nemám přístup, takže jsem udělala krekry podle toho, co jsem měla doma.
1/4 hrnku quinoa mouky (návod na domácí výrobu níže) - pokud nechcete vyrábět, můžete místo této mouky použít pohankovou nebo rýžovou mouku
1/2 hrnku rýžové celozrnné mouky
1/4 hrnku Jizerky
1/2 hrnku kukuřičného škrobu
1/4 hrnku pohankové mouky
3/4 lžičky jedlé sody
1 lžička mořské soli
1 lžička sušeného česneku (prášek)
1 lžička třtinového cukru
1 hrnek mletých mandlí + pekanových ořechů (dala jsem půl na půl)
1 lžíce mletého lněného semínka + 1 lžíce chia semínek zalité 3 lžícemi vody (připravte jako první)
1/4 hrnku + 1 lžička olivového oleje
1/4 hrnku rýžového mléka
1/4 hrnku teplé vody
(1 lžíce sezamových semínek)
A teď ke krekrům. Smíchejte všechny ingredience dohromady, tak jak jdou za sebou, za použití ručního mixéru. Když už jsou všechny ingredience smíchané dohromady, odložte mixér a rukou vytvarujte těsto do bochánku.
Ukrojte část a rozválejte ji mezi dvěma kusy pečicího papíru (takto se to nelepí na váleček). Čím tenčí těsto, tím křupavější krekry. Já rozválela těsto asi na 2 milimetry.
Nyní máte 2 možnosti:
1) K vykrojení čtverečků použijete takové to kolečko, jak dělá vlnitou čáru :D ano, vím, nic moc vysvětlení, ale vygooglete si to. Jmenuje je to "rádlo" nebo tak nějak :) Je to rychlý způsob. Já bohužel tuto věc nevlastním, takže jsem využila možnost 2.
2) Vykrajujte formičkami různé tvary (mám formičky přímo na sušenky z tescomy, takové ty vlnkovaté okraje) - je to časově náročnější, ale výsledek je precizní :)
Plech s krekry můžete lehce posypat mořskou solí a dejte péct na 170° cca 20 minut (záleží na tloušťce těsta) uprostřed trouby.
Doufám, že vám budou chutnat! :)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla