pondělí 13. ledna 2014

Čokoládový dort z červené řepy s brusinkovým želé a polevou

Aaaaw znáte ten pocit, když objevíte dezert, který je vynikající, ale můžete si ho dát opravdu jen občas? Takže se na něj vždycky těšíte, protože není "okoukaný" pro vaše chuťové buňky... a vůbec vám nevadí, že má prostě trochu víc kalorií, protože je to mňamka... Tak tohle je TEN dezert pro mě!


Čokoládové dorty miluju! Ale spíš ty, kde je rozpuštěná kvalitní čokoláda, a ne jen kakao. A taky ty, které nejsou suché, ale pořádně "šťavnaté".. Ty, u kterých chuť čokolády nepřebíjí kopa cukru. Ty, které nejsou zprzněné těžkým máslovým krémem, ale místo toho radši mají kvalitní čokoládovou polevu, která neztuhne úplně (tzn. polevu, která není naředěná stoprocentním tukem, ale která je mírně našlehaná se smetanou ke šlehání). Představujete si tu pravou chuť čokoládového dortu? :D


Plus tento dort je doplněn brusinkovým želé, které svou sladkokyselostí vytváří překvapující vyrovnání chutí. Brusinky s čokoládou jsou zajisté skvělou kombinací. Někdo by mohl místo želé dort jen potřít oblíbenou marmeládou, ale to prostě není ono (to je spíš Sacher dort) Toto želé je tužší než marmeláda, a úplně jednoduché udělat ... A dost už keců, že? Jde se péct!

Dort (forma o průměru 26 cm-pokud máte menší, určitě snižte množství, protože do této 26-ti centimetrové se těsto tak akorát vlezlo, dost byl tak akorát vysoký):
270-300g pečené červené řepy (na 200° pečeme cca 1 hodinu)
150g kvalitní čokolády (70%)
3/4 hrnku cukru (třtinový nebo muscovado)
4 vejce
175 ml řepkového oleje
20g karobu
220 g špaldové mouky
1,5 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody


Brusinkové želé:
2,5-3 hrnky čerstvých brusinek (mají v Albertu)
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku vody, případně dolít
1 lžička jablečného octa
2 lžičky limetkové šťávy (nemusí být)


Čokoládová poleva:
150g kvalitní čokolády (70%)
1 kelímek smetany ke šlehní (31% nebo 40%)


1.Upečenou řepu necháme zchladnout a nastrouháme najemno.Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni.

2. Smícháme mokré ingredience v jedné míse a suché ingredience v druhé míse. Přilijeme rozpuštěnou čokoládu a chvilku šleháme. Pečeme na 180° asi 45 minut.


3. Zatímco se peče dort, připravíme si brusinkové želé. Do hluboké pánve nebo hrnce dáme brusinky, zasypeme cukrem a nalijeme vodu. Přivedeme k varu, a poté ztlumíme a necháme asi 20 minut probublávat, dokud všechny brusinky "nepuknou".


4. Přes sítko propasírujeme, abychom se zbavili slupek a jadérek. Necháme brusinkové želé trochu zchladnout za občasného míchání.

5. Až je dort upečený, necháme mírně zchladnout a pak nalijeme brusinkovou hmotu na dort, uhladíme, a při pokojové teplotě necháme zchladnout úplně. Poté dáme do chladu.

6. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přilijeme smetanu ke šlehání (může být ohřátá) a ihned mírně zašleháme. Z dortu sejmeme okraj, dáme na mřížku a nalijeme na něj čokoládovou polevu.


Můžeme podávat! :) Musím říct, že nechápu, proč mě nenapadlo dřív upéct dort z červené řepy. Z mrkve přece peču často... Ale tento recept určitě nedělám naposledy, jen najít příležitost!



1 komentář:

  1. Zdravím,vypadá to velmi dobře, vyzkoušela jsem také dort s červenu řepou, ale nepekla jsem ji, ani nevařila, nastrouhala jsem ji přímo syrovou, bylo to vpoho.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla