středa 27. listopadu 2013

Slunečnicové máslo/ Sunflower seed butter

Vrhla jsem se na oříšková másla! :)

Nechápu, proč mě to nenapadlo dřív - je to tak jednoduché, a přitom zdravé! Postupně vyzkouším lískooříškové máslo, mandlové máslo, vlaššské máslo, případně nějaké mixy oříšků nebo s přidaným lněným semínkem a chia semínky.. nicméně jako první jsem zkusila máslo ze slunečnicových semínek.


Asi před týdnem mi přišel nový mixér (Philips HR 2096) a jsem nadšená! Zatím pomlel úplně všechno - zelené smoothies, lněné semínko na prášek, zmražený banán, dýňovou polévku - ale dosud nejtěžší zátěžový test bylo slunečnicové máslo. Když děláte oříšková (nebo semínková) másla doma, chce to trpělivost. Nejdřiv se oříšky (nebo semínka) rozemelou na prášek. Po pár minutách se začnou tvořit takové hrudky, jak se hmota neustálým mixováním zahřívá a uvolňuje se olej. Několikrát jsem mixér musela zastavit a špachtlí (byla dodána s mixérem) seškrábnout ze stran hmotu, která se tam nalepila. Je to trochu otrava, ale výsledek stojí za to. V téhle fázi můžeme přidat třeba lžičku kokosového oleje, nebo taky nemusíme. A mixujeme dalších několik minut, až je hmota hladká a taková tekutější... Celý proces netrvá déle jak 20 minut!

1 hrnek slunečnicových semínek
(špetka soli)
(1 lžička kokosového oleje)
(javorový nebo jakýkoli jiný sirup na oslazení, nebo stévie)

1. Slunečnicová semínka můžeme krátce opražit v troubě, cca 15 minut na 160° - prý to zvýrazní chuť. Pokud chcete slunečnicové máslo takzvaně "raw" (hodně populární slovo v současnosti), opražení v troubě vynechte.


2. Opražená semínka nasypeme do mixéru a může začít mixovací proces, který jsem popsala už výše.

3. Ke konci mixování můžeme přidat špetku soli a máslo trochu osladit (já dala tuším 15 kapek stévie).


Z 1 plného hrnku slunečnicových semínek to vyšlo na malou skleničku slunečnicového másla (od přesnídávky).


Rychlé, jednoduché, výživné! :) Určitě zkuste udělat vlastní doma - oproti kupovaným to vyjde levněji a hlavně víte, kolik jste tam čeho dali.



Klidně se v komentářích podělte o své výtvory pokud se do tohoto másla pustíte! :)

3 komentáře:

  1. nešlo by to bez toho pečení?

    OdpovědětVymazat
  2. určitě by to šlo, pečení pouze zvýrazní chuť semínek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vyzkoušeno a musím říct, že tohle máslo je naprosto skvělé! :) Mile mě překvapilo, že bylo tak rychle hotové a že se povedlo krásně tekuté - dřív jsem už zkoušela kokosové a lískooříškové máslo, při kterých mi ale mixer málem odešel, a tak o tekutosti nemohla být řeč. A když navíc vezmu v úvahu cenu slunečnicových semínek, myslím, že tohle máslo už bude stálice, díky za inspiraci ;) Eva

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla