středa 7. října 2015

Žitný chléb s psylliem (bez kvásku, pro začátečníky)

No, abych byla přesná, je to žitno-pšeničný chléb s psylliem :) Ale obsahuje větší podíl žitné chlebové mouky. Taky bych to nazvala takovým chlebem pro začátečníky, protože nepoužívám kvásek (zatím z něj mám strach respekt), ale jen sušené droždí. Těsto nechám vymíchat a poprvé vykynout v domácí pekárně, poté ve chlebové formě, a peču v normální troubě. Jsem klidnější, než kdybych měla jíst ten kupovaný chléb ze supermarketů, jehož složení (kdyby bylo někde zveřejněno), by bylo dlouhé jako pohádka na dobrou noc...


Psyllium jsem začala přidávat ze dvou důvodů. Za prvé, doplnění vlákniny, aby chlebík byl lépe stravitelný (proto i ten kmín, proti nadýmání :D). Za druhé, sliz, který vytvoří přes noc psyllium s vodou, používá hodně lidí s bezlepkovou dietou při pečení bezlepkového chleba. Pomáhá to totiž spojit a zvlhčit chlebové těsto, takže chleba není suchý a drobivý. A bezvadně to funguje i u tohoto žitného.

Ingredience:
2 vrchovaté lžičky psyllia
400ml vody + dalších 50-60 ml vody
1 lžíce řepkového oleje (možno nahradit třeba lněným, apod.)
350g žitné chlebové mouky
150g pšeničné chlebové mouky
1 lžička chlebového koření Alnatura (DM drogerie)
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 balíček sušeného droždí (na 500g mouky)
(možno přidat třeba slunečnicová nebo dýňová semínka)

Nejprve si připravíme "sliz" (nevím jak jinak to nazvat) - 2 lžičky psyllia nasypeme do misky a zalijeme 400 ml vody, zamícháme. Necháme odstát, ideálně přes noc, mě to většinou vyjde na nějakých 12 hodin než začnu dělat chleba, ale myslím že třeba 8 hodin by stačilo.


Psylliový sliz nalijeme do domácí pekárny, přidáme lžíci oleje. (Standartní postup pro domácí pekárny - napřed tekuté ingredience, poté sypeme suché ingredience.)
Chlebové mouky smícháme s chlebovým kořením a kmínem, poté nasypeme do domácí pekárny. Ve středu uděláme důlek a přisypeme sušené droždí a lžičku cukru (dávám jaký mám po ruce). Mimo sušené droždí nasypeme 2 lžičky soli (už si ale napamatuji, proč se sůl nesmí dávat na droždí, asi to nějak špatně zreaguje).


Domácí pekárnu zapneme na program vymíchání a vykynutí těsta, bez pečení, a během prvního míchání přiléváme ještě vodu podle potřeby. Záleží na savosti konkrétní mouky, proto neuvádím přesné množství - řekla bych, že to je spíše těch 50 ml. Víko pekárny zase zavřeme a necháme těsto vymíchat. Můj program na domácí pekárně má 90 minut.


Poté přendáme těsto z pekárny na pomoučněnou podložku, chvilku prohněteme rukama, aby se mouka zapracovala a těsto nelepilo, a přesuneme do chlebové formy vyložené pečicím papírem. Na teplém místě necháme kynout dalších 30-40 minut, zakryté pod čistou utěrkou. Nejčastěji nechávám na mírně zapnutém topení, nebo na mřížce nad naší sklokeramickou deskou zapnutou na stupeň 1 až 2 (z 9) - prostě někde u velmi mírného tepla, na to je droždí citlivé.


Až chleba ve formě trochu nakyne, zhruba po půl hodině, přemístíme jej do trouby vyhřáté na 230°. Po 15 minutách (nastavuji si časovač na mobilu) troubu ztlumíme na 190° a pečeme dalších 35 minut. Poté necháme chléb zcela zchladnout než ho rozkrojíme.

nakynutý chléb ve formě

Já ho ještě čerstvý nakrájím a větší část zmrazím - když se z mrazáku vytáhne a nechá se znovu rozmrznout, chutná jako čerstvý. Vydrží nám asi týden. I když se tenhle postup může zdát složitý, já už to mám tak zažité, že mi to přijde jednoduché :) Napotřetí vám to půjde pěkne od ruky :)

Zanedlouho zkusím upéct i celožitný, nebo alespoň s co největším podílem žitné mouky...



Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla