Psyllium jsem začala přidávat ze dvou důvodů. Za prvé, doplnění vlákniny, aby chlebík byl lépe stravitelný (proto i ten kmín, proti nadýmání :D). Za druhé, sliz, který vytvoří přes noc psyllium s vodou, používá hodně lidí s bezlepkovou dietou při pečení bezlepkového chleba. Pomáhá to totiž spojit a zvlhčit chlebové těsto, takže chleba není suchý a drobivý. A bezvadně to funguje i u tohoto žitného.
Ingredience:
2 vrchovaté lžičky psyllia
400ml vody + dalších 50-60 ml vody
1 lžíce řepkového oleje (možno nahradit třeba lněným, apod.)
350g žitné chlebové mouky
150g pšeničné chlebové mouky
1 lžička chlebového koření Alnatura (DM drogerie)
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 balíček sušeného droždí (na 500g mouky)
(možno přidat třeba slunečnicová nebo dýňová semínka)
Nejprve si připravíme "sliz" (nevím jak jinak to nazvat) - 2 lžičky psyllia nasypeme do misky a zalijeme 400 ml vody, zamícháme. Necháme odstát, ideálně přes noc, mě to většinou vyjde na nějakých 12 hodin než začnu dělat chleba, ale myslím že třeba 8 hodin by stačilo.
Psylliový sliz nalijeme do domácí pekárny, přidáme lžíci oleje. (Standartní postup pro domácí pekárny - napřed tekuté ingredience, poté sypeme suché ingredience.)
Chlebové mouky smícháme s chlebovým kořením a kmínem, poté nasypeme do domácí pekárny. Ve středu uděláme důlek a přisypeme sušené droždí a lžičku cukru (dávám jaký mám po ruce). Mimo sušené droždí nasypeme 2 lžičky soli (už si ale napamatuji, proč se sůl nesmí dávat na droždí, asi to nějak špatně zreaguje).
Domácí pekárnu zapneme na program vymíchání a vykynutí těsta, bez pečení, a během prvního míchání přiléváme ještě vodu podle potřeby. Záleží na savosti konkrétní mouky, proto neuvádím přesné množství - řekla bych, že to je spíše těch 50 ml. Víko pekárny zase zavřeme a necháme těsto vymíchat. Můj program na domácí pekárně má 90 minut.
Poté přendáme těsto z pekárny na pomoučněnou podložku, chvilku prohněteme rukama, aby se mouka zapracovala a těsto nelepilo, a přesuneme do chlebové formy vyložené pečicím papírem. Na teplém místě necháme kynout dalších 30-40 minut, zakryté pod čistou utěrkou. Nejčastěji nechávám na mírně zapnutém topení, nebo na mřížce nad naší sklokeramickou deskou zapnutou na stupeň 1 až 2 (z 9) - prostě někde u velmi mírného tepla, na to je droždí citlivé.
Až chleba ve formě trochu nakyne, zhruba po půl hodině, přemístíme jej do trouby vyhřáté na 230°. Po 15 minutách (nastavuji si časovač na mobilu) troubu ztlumíme na 190° a pečeme dalších 35 minut. Poté necháme chléb zcela zchladnout než ho rozkrojíme.
nakynutý chléb ve formě
Já ho ještě čerstvý nakrájím a větší část zmrazím - když se z mrazáku vytáhne a nechá se znovu rozmrznout, chutná jako čerstvý. Vydrží nám asi týden. I když se tenhle postup může zdát složitý, já už to mám tak zažité, že mi to přijde jednoduché :) Napotřetí vám to půjde pěkne od ruky :)
Zanedlouho zkusím upéct i celožitný, nebo alespoň s co největším podílem žitné mouky...
Žádné komentáře:
Okomentovat
Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla