pátek 19. prosince 2014

Domácí arašídové máslo

Domácí arašídové máslo se stalo stálicí. Je levnější než mandlové máslo a když se namaže na banana bread.... hmmmmm mmmm! :D Dalo by se samozřejmě udělat i s kouskama, crunchy, ale já jsem ostatně fanda spíš varianty jemné...


Ingredience:
nepražené nesolené arašídy (např. 1 hrnek pro menší skleničku)
sůl podle chuti
javorový sirup podle chuti


1. Nejprve si arašídy opražíme - na 180° asi 10-15 minut.
2. Potom arašídy přesypeme do výkonného robota, stolního mixéru nebo food processoru, mixujeme.. a mixujeme... a mixujeme :D
Během tohoto procesu několikrát zastavíme a seškrábneme arašídy ze stěn mixéru.
3. Až se uvolní oleje a hmota dostane krémovitou konzistenci, máme hotovo. Ještě přidávám špetku soli a asi 1 lžíci javorového sirupu nebo medu, a znovu mixujeme - hmota totiž po přidání cukru/javorového sirupu/medu ztuhne a je opět potřeba se dostat na krémovitou konzistenci.



V ledničce by mělo vydržet minimálně 3 týdny :)

2 komentáře:

  1. Jaký prosím používáš mixér? konkrétní typ? nechci zničit další a koupit něco, co zvládne oříšková másla, aniž by odešel motor nebo se zavařil. Díky moc :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, na oříšková másla používám Food processor Kitchen Aid Artisan https://www.vasekuchyne.cz/kitchenaid-artisan-food-procesor-kfp1644-kralovska-cervena/?gclid=Cj0KEQiA5dK0BRCr49qDzILe74UBEiQA_6gA-obtnLVV0vP5kpVG4MMryCjQzEAO4NnZHymDGWXO86caArWB8P8HAQ Je to investice ale nedam na nej dopustit :) pouzivam ho casto. pokud bys chtela neco jen na ty oriskovy masla tak je to ale zbytecne drahy a velky. ale obecne bych hledala spis sirsi a nizsi nadobu nez vysoky stolni mixer.. :)

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla