Svíčková je taková ta klasika, na kterou je na internetu šílené množství receptů. Bylo to dost frustrující, když jsem se poprvé chystala na svíčkovou a hledala jsem, který recept by byl nejlepší.. Ale není to o tom, který je nejlepší, ale o našich chutích :) Proto se dnešní blogpost jmenuje "jak se u nás vaří..." - tím neříkám, že tento recept na svíčkovou je ten nejlepší a nejchutnější, ale je o tom, jak vařím svíčkovou doma já :) A zatím jsem neslyšela stížnosti!
Jako vždy, u vaření je mnohem těžší napsat přesné množství ingrediencí. Tady se o to pokusím, ale například co se týče poměru základní zeleniny (mrkev-celer-petržel), je to na individuální preferenci :) Já mám radši světlejší svíčkovou, a proto dávám víc celeru než mrkve. Někdo má rád tmavší omáčku, tak dá samozřejmě více mrkve.
Ingredience:
cca 600g hovězího masa (zadní, roštěná)
sůl, pepř
olivový olej
400g oloupaného celeru
300g oloupané mrkve
200g oloupaného petržele
4 listy bobkového listu
6 kuliček nového koření
8 kuliček pepře (černý/barevný)
cca 2 plátky citronu
600-700 ml (ideálně domácího) zeleninového vývaru
(smetana na vaření) - nemusí být, ale zjemní omáčku
(kukuřičný škrob na zahuštění) - pokud máte omáčku moc řídkou, můžete zahustit, já nezahušťuji moukou, ale škrobem. ale u tohoto receptu jsem omáčku nikdy nemusela zahušťovat, spíš naopak, byla moc hustá, tak jsem ji ředila vodou
1. Maso
Jsou dvě možnosti co s masem - buď nechat vcelku, nebo nakrájet na větší kousky.
Na fotkách je na kousky, ale úplně poprvé jsem dělala maso vcelku a potom odkrajovala plátky, a taky to bylo fajn. Plus to bylo jednodušší ve fázi, když se maso musí vyndat z pekáčku, aby se mohla rozmixovat rozvařená zelenina...
Ať tak nebo tak, maso osolíme, opepříme, a na trošce oleje s cibulkou prudce osmažíme, aby se maso zatáhlo (cca 3 minuty z každé strany).
Dáme na chvilku bokem na talířek.
2. Zelenina
Kořenovou zeleninu nahrubo nastrouháme. Přidáme do ní plátky citronu a koření (zapamatujte si počet kuliček nového koření a pepře a bobkových lístků - budete je vytahovat!!) :)
Na másle nebo oleji chvilku podusíme v hluboké pánvi přikryté pokličkou (opravdu jen pár minut, můžeme podlít vodou).
Po odstavení této pánve vyjmeme citron pryč (jednou jsem ho tam nechala celou dobu, a omáčka pak byla moc kyselá a musela jsem ji sladit, a tomu se chci vyhnout).
3. Pečení v troubě
Vezmeme hluboký pekáček (mám suprový Simax) a na dno dáme část podušené zeleniny, pak přidáme maso, a zakryjeme zbytkem zeleniny. Ideálně aby maso bylo celé přikryté zeleninou. Zalijeme zeleninovým vývarem. Podle potřeby taky můžeme dolít vodu.
Pečeme v troubě na cca 170° asi 2-3 hodiny. (Zpočátku peču na 180°, během pečení třeba ztlumím na 150°.)
4. Mixování
Až je maso měkké a zelenina rozvařená, vyjmeme maso z pekáčku a ze zeleniny jako Popelka vybereme bobkové lístky a kuličky pepře a nového koření.
Zeleninu s vývarem přelijeme do hrnce, a tyčovým mixérem rozmixujeme dohladka.
Jak už jsem psala výš, je možno buď zahustit nebo zředit.
Přidáme smetanu a na mírném stupni chvilku promícháme.
Dochutíme solí jeli-to potřeba (muž by hned zasněně řekl: "Hmm, jelito..." :D :D ) *vtip ze Simpsonových
5. Knedlíky
A už se blížíme k závěru!
Knedlíky samozřejmě můžete koupit v obchodě. Ale já naposledy zkoušela dělat domácí hrníčkové, a nejen že jsou chuťově o hodně lepší, ale jejich příprava je primitivní :)
Recept na tyto knedlíky jsem vzala ZDE, na blogu Šárčina škola vaření. Jsou fakt vynikající, nádherně voní po másle.
Tak, a hotovo! Není to vůbec tak náročné, jak se může zdát :) Přeji dobrou chuť, pokud tento recept vyzkoušíte, podělte se o vaše chuťové zážitky v komentářích.
Díky za recept, celkem se vyvedla, chuťově byla skvělá!
OdpovědětVymazatnení zač, jsem ráda že chutnalo :) :)
OdpovědětVymazat