neděle 30. března 2014

FitFam Bakers Challenge #4 - Dort z avokáda a čaje Matcha (RAW)

Už ani nevím jak jsem natrefila na blog FitFam Bakers (nejspíš úplně náhodou), ale od počátku se mi celá ta idea líbila. Líbí se mi i The Daring Bakers, ale musím přiznat, že Fitfam Bakers jsou mi trochu bližší těmi pokusy o zdravou a chutnou stravu :) Navíc mám ráda kuchařské a pekařské challenge a experimenty, takže nebyl moc důvod proč váhat a rozhodla jsem se zapojit.

Tato výzva je už čtvrtá (no jo, přemýšlím, že dodělám ty předchozí tři dodatečně!!), a rovnou to byla pořádná výzva, protože RAW "pečení" (:D) jsem ještě nikdy nezkoušela. A tak jsem dostala strašnou chuť "upéct" si takový early birthday cake. Když jsem procházela ingredience, co by se dalo použít, nic moc jsem nenašla a chvíli jsem tápala, ale pak jsem se rozhodla nechat dozrát 2 avokáda a zkusit raw cake z nich :)


A protože je jaro, a všechno se začíná zelenat (miluju zelenou i jaro), tak jsem se rozhodla zkombinovat s avokádovou náplní taky práškový čaj Matcha, můj nový objev (např. recept na domácí Matcha zmrzlinu ZDE). Kdo nechce utrácet za tento čaj, určitě může vynechat a mít avokádový dortík.. Všechno mixování jsem musela dělat tyčákem (bohužel), protože jsem odvařila motor u mixéru... ale s výsledkem jsem docela spokojená. Divím se, že jsem neodvařila i ten tyčák.. Nicméně ten kešu krém, který je uprostřed, by byl určitě hladký a bez kousků kdybych měla po ruce robota :) Ale teď už k receptu!


Ořechová krusta:
1/2 hrnku lískových nebo pekanových ořechů
3/4 hrnku mandlí
2 lžíce karobu/kakaa
špetka mořské soli
(1/2 lžičky stevie v prášku-není nutné)
1 lžíce agáve sirupu
(1-2 lžíce kokosového oleje)

Avokádový krém:
2 zralá avokáda
2-3 lžíce čerstvé limetkové šťávy
200 ml kokosového mléka (měla jsem coconut cream z Alberta)
2 lžíce agáve sirupu nebo medu
2-3 lžičky čaje Matcha
60 ml rozpuštěného kokosového oleje
(podle chuti ještě možno dosladit-agáve/stévie)

Kešu krém:
1/2-3/4 hrnku natural kešu oříšků (namočit přes noc, nebo aspoň 6 hodin)
2 lžíce medu
špetka soli
1 lžička limetkové nebo citronové šťávy
4 lžíce kokosového oleje

Dort je dělaný v malé formě o průměru 18 cm!

1. Připravíme si ořechovou krustu - ořechy rozmixujeme na jemno, přidáme všechny ostatní ingredience a zapracujeme - buď se foodprocessoru, nebo jako já, rukama :) Měla by vzniknout hrudkovitá lepivá hmota.
Tu rukama natlačíme do dortové formy vyložené pečicím papírem (aby se s dortem pak lépe manipulovalo) a dáme chladit do ledničky.


2. Avokáda oloupeme a rozmixujeme do hladka. Přidáme kokosové mléko a všechny ostatní ingredience a chvíli šleháme.

3. Vodu z kešu oříšků slijeme, a oříšky rozmixujeme. Přidáme kokosový olej, med, sůl a limetkovou šťávu a necháme mixovat do hladka. Podle potřeby můžeme přidat vodu.

4. Na ztuhlou krustu naneseme polovinu zelené avokádové hmoty a dáme na 30 minut do mrazáku, aby trochu ztuhla a mohli jsme bezpečně nanést kešu krém (měla jsem ho trochu tužší).

5. Rozetřeme vrstvu kešu krému (v této fázi bychom mohli přidat třeba i nějaké ovoce!) a přidáme zbytek avokádové hmoty. Co možná nejvíc uhladíme a necháme přes noc ztuhnout v lednici, případně před krájením doporučuji dát na 30 minut do mrazáku.


6. Posypeme karobem nebo kakaem, a ozdobíme podle nálady (já měla náladu na maliny, kombinace zelené a malinové barvy se mi líbí).


Hned jsem musela ochutnat, a docela mě to příjemně překvapilo! :) Avokádo miluju na slano, a teď i na sladko. Každopádně v budoucnu zkusím i další RAW dorty a pochoutky :)


6 komentářů:

  1. Velmi zaujimava torta, najma kesu krem - nikdy mi nenapadlo ho spravit s kokosovym tukom, doteraz som skusala len ghee+kakaove maslo, vdaka za inspiraciu. A napriek odporu k avokadu som schopna vyskusat aj ten druhy krem. :)

    Citam, ze uz aj ty si odpalila Philips :(, ja medzitym uz druhy kus, takze to bude urcite typom mixera. :( Poskulujem nad lacnejsou "kopiou" Vitamixu - G21 Perfect Smoothie, mozno by bol viac stavany na orechove masla... Zato tycak mi tiez funguje bezchybne, uz roky... :) Som zvedava, ako ty poriesis mixer, kedze je to tvrdy oriesok. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten G21 Perfect Smoothie jsem si před týdnem koupila, použivám několikkrát denně a jsem nadšena :-). Na orechove masla je stavany - můžu potvrdit.

      Vymazat
    2. Tak to je super! :) ja si koupila food processor kitchen aid artisan 1644 takze o orechova masla uz mam postarano ;) i smoothie se dobre dela v tomto.. tak ať G21 dlouho vydrží!! :)

      Vymazat
  2. :D nechapu jak nekdo muze mit odpor k avokadu, ja jsem si ho uplne zamilovala :D ale to je na kazdym ze.. urcite to zkus, i na sladko je avokádo fajn.. kesu krem je pouzitelny i do dalsich dortu, podle me by se skvele hodil k mrkvi :)
    jojo, i já jsem už odpálila philips :( na trochu vyssi davce mandloveho masla.. ja se ted rozhoduju primo pro robota s foodprocessorem (Kenwood Major Titanium 023), ale je to dost investice, a nevim jestli to chci dát do tohoto zrovna.. zase to ma vsechno co potrebuju.. neni to kitchen aid.. ale myslim ze by to mohlo byt fajn.
    ale urcite se mrknu na ten G21 perfect smoothie :), o tom jsem jeste neslysela.

    OdpovědětVymazat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla