čtvrtek 31. října 2013

Mrkvové cupcakes s krémovým sýrem a arašídy opečenými v zázvorovém sirupu - - Carrot cupcakes with cream cheese frosting and peanuts toasted in homemade ginger syrup

Zatím můj úplně nejvíc nejoblíbenější cupcake (a mám pocit, že to tak nějakou dobu zůstane) :)

Mám teď cupcakové období, pořád mi běhají hlavou různé příchutě, které by se daly vytvořit. Tyto cupcaky zatím nemají jméno, ale chtělo by to něco originálního. Tak jsem si řekla, že byste mi s tímto mohli pomoct! Jak byste originálně pojmenovali tento cupcake vy? 

Uvedená dávka vystačí zhruba na 36 cupcaků (+ mi zbyly ještě nějaké nenazdobené) - pekla jsem občerstvení na náš sobotní Kostel Jinak, tak proto ta větší dávka. Pro naši domácí spotřebu bych standartně pekla zhruba čtvrtinovou dávku.



Mrkvové cupcakes (velká dávka 36 ks)

Na mrkvový cupcake:
530 g mrkve, najemno nastrouhané
250 g třtinového cukru/ muscovado (záleží na vás a vaší chuti - já se poslední dobou snažím jíst cukru méně, takže dám část cukru a zbytek dosladím extraktem ze stévie - jeden z mých nedávných objevů, o kterém určitě ještě napíšu)
asi 500 g špaldové mouky (nebo celozrnné pšeničné; v bezlepkové variantě jsem tyto cupcaky ještě nezkoušela)
4 vejce
1,5 lžičky skořice
šťáva z 1 citronu
260 ml rostlinného oleje (řepkový, kokosový)
1 lžička vanilkového aroma nebo 1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
1 lžička jedlé sody
zakysaná smetana nebo jogurt (nemusí být)

Na polevu z krémového sýra:
375 g Lučiny nebo sýru Buko (Billa)
0,5-1 kelímek smetany ke šlehání
citronová kůra
zázvorový/rýžový/javorový sirup na oslazení polevy - ano, i cukr by šel, ale já ho moc používat nechci, a už vůbec ne chemicky vyčištěný a všeho dobrého zbavený bílý rafinový cukr...

Opečené arašídy
cca 1 hrnek nesolených nepražených arašídů (ale množství opět záleží na vaší chuti)
zázvorový sirup (recept ZDE), případně jiný sirup

1. Smícháme suché ingredience - mouku, skořici, prášek do pečiva a jedlou sodu.
2. V další nádobě chvilku šleháme vejce s cukrem, pak přidáme najemnou nastrouhanou mrkev a šťávu z citronu.
3. Do této směsi střídavě přidáváme mouku a rostlinný olej. Můžeme přidat i 2-3 lžíce zakysané smetany nebo bílého jogurtu. Do muffinového plechu dáme papírové košíčky a naplníme těstem asi do 2/3.
4. Do trouby vyhřáté na 175° dáme cupcaky péct na asi 25 minut.
5. Mezitím si připravíme polevu z krémového sýra - jednoduše mixérem ušleháme všechny ingredience uvedené výše.
6. Na kvalitní nepřilnavé pánvi opečeme nasucho na vysokou teplotu arašídy asi minutu, a poté přelijeme sirupem. Důkladně mícháme dřevěnou špachtlí, po chvilce by měl sirup začít tuhnout. Odstavíme z plotny, a stále mícháme, aby se nám nevytvořili velké slepené kusy.
7. Až upečeme všechny cupcaky, přichází na řadu část zdobení. Polevu na cupcaky můžeme dát, jakmile jsou úplně vychladlé. Pokud byste polevu dali na ještě teplé cupcaky, mohla by se roztéct.
8. Nakonec cupcaky posypeme opraženými arašídy. A je hotovo!

Doufám, že tyhle cupcaky někdy vyzkoušíte a dáte vědět, jak to dopadlo! :) Případně nějaká vaše vylepšení!


---------------------------------------------------------------

RECIPE  IN  ENGLISH

Carrot cupcakes with cream cheese frosting and peanuts toasted in homemade ginger syrup (larger batch 36 pieces)

For carrot cupcake:
530 g carrot, finely grated
250 g brown sugar/muscovado (it´s up to you and your taste - lately I´ve been trying to eat less sugar, so I use just a part of the sugar and add stevia extract - one of my latest discovery I´ll write about in the future for sure)
500 g spelt flour (or wholewheat flour; I haven´t tried these cupcakes in gluten-free option)
4 eggs
1 1/2 tsp ground cinnamon
freshly squeezed lemon juice from 1 lemon
260 ml vegetable oil (canola, coconut)
1 tsp vanilla extract
2-3 tsp baking powder
1 tsp baking soda
sour cream or plain yogurt (optional)

For cream cheese frosting:
375 g cream cheese
0,5-1 cup whipping cream
lemon zest
ginger/rice/maple syrup to sweeten the frosting - yes, we could sweeten it with sugar but I don´t want to use it much, and white refined sugar, chemically cleaned from all benefitial elements, is a definite "no go" for me..

Toasted peanuts
1 cup unsalted unroasted peanuts
ginger syrup (recipe HERE), or another syrup (maple, rice)

1. Mix together dry ingredients - flour, cinnamon, baking powder and baking soda.
2. In another bowl, beat eggs with sugar for a while, then add finely grated carrot and freshly squeezed lemon juice.
3. Add flour mixture and vegetable oil to the mixture. You can add 2-3 tablespoons of sour cream or plain yogurt. Put paper cups into the cupcake baking form and fill in the batter up to 2/3 of the cups.
4. Bake on 175°C (350°F) for 25 minutes.
5. Meanwhile, prepare the cream cheese frosting - simply whip all the above ingredients together.
6. On a high-quality anti-adherent pan roast the peanuts for 1 minute and then pour over with the ginger syrup. Stir the peanuts with the wooden spatula, the syrup should harden in a while. Put the pan on a wooden chopping board (too hot to put in on the table) and keep stirring it, so that large pieces of peanuts pasted together wouldn´t occur. 
7. After all cupcakes are baked, here comes the frosting part - but do it when the cupcakes are completely cooled, otherwise the frosting might melt.
8. The last step - put the toasted peanuts on the top of each frosted cupcake. Enjoy! :)

[: papája :]


Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla