středa 18. července 2012

Blueberry pie - Borůvkový koláč


Nastává borůvková sezóna!!!!!! Juhuuu! :) Což znamená, že je čas pro borůvkové knedlíky s borůvkovou pěnou, borůvkové mléčné koktejly, borůvky ve zmrzlině, borůvkové muffiny, ale mým favoritem je rozhodně borůvkový koláč! A jo, mám ráda borůvky! :D Nesnáším je akorát přebírat od těch lístečků a dalšího bordelu no... i když je to taková rodinná tradice víceméně. :) 
Každopádně, tenhle koláč je vynikající. Důležité je tam přidat citronovou kůru a šťávu, dodá to borůvkové náplni šmrnc! :) Takže pečení zdar a přeju všem fialový pusy od borůvek :-P

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

NA TĚSTO: 400 g hladké mouky, 1 nastrouhaná Hera, 1 prášek do pečiva, špetka soli, 10 lžic mléka, NA BORŮVKOVOU NÁPLŇ: 550g borůvek, 100 g cukru (krystalového nebo třtinového), 2 lžíce kukuřičného škrobu (můžete použít i bramborový škrob), 2 lžíce citronové šťávy, 1 vrchovatá lžička citronové kůry + 1žloutek smíchaný se lžící smetany

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Těsto můžeme použít buď listové nebo si připravíme vlastní. Výše uvedené suroviny na těsto rychle zpracujte. Nemusíte nechat odpočinout.
2. Koláčovou formu s dnem o průměru 23 cm vymažeme máslem. Polovinu těsta rozválíme a vyplníme jí formu. Můžeme předpéct nebo jen nechat odležet v ledničce než si připravíme borůvkovou náplň. Druhou polovinu těsta si schováme na vrchní vrstvu koláče.
3. V menší míse smícháme cukr, škrob, citronovou šťávu a citronovou kůru. 
4. Borůvky dáme do větší mísy a přidáme směs z cukru. Opatrně promícháme, aby se borůvky moc nerozmačkaly. 
5. Směs poté přesypeme do koláčové formy a opět umístíme do ledničky.
6. Z druhé poloviny těsta si vytvoříme vrchní vrstvu koláče, podoba záleží jen na vás! Já dělám proužky (jako na obrázku), ale fantazii se meze nekladou.Vrchní vrstva může být souvislá (do které můžete formičkami vykrojit nějaké tvary), nebo můžete vykrájet hvězdičky a naskládat je vedle sebe, atd. 
7. Nakonec těsto koláče potřeme směsí ze žloutku.
8. Troubu předehřejeme na 200° a ve spodní části trouby pečeme 20 minut, poté ztlumíme teplotu na 180° a pečeme dalších 35-45 minut dozlatova.





Žádné komentáře:

Okomentovat

Budu moc ráda, když se v komentářích podělíte o své zkušenosti, připomínky a rady!
Pavla